WPC-трайни решения за открити пространства.
Независимо от времето.
Без поддръжка.

Избор на WPC декинг

Кой декинг от WPC да избера?

wpc.bgИнтересът към декинг от WPC (ВПЦ,wpc дъски, WPC под,изкуствен декинг,изкуствени дъски, грешно изписано VPC) нараства ежегодишно в световен план. Това е така, заради всички резултати от съпоставителната им характеристика с покритията от естествена дървесина. Търсенето изведе на пазара знайни и незнайни производители на WPC декинг системи, всеки от които със воя формула за WPC, включваща в композита различни полимери, дървесини, остатъчни пластмаси, смоли, рециклирани хартии и други.

Най-важното, от което трябва да се интересувате при избора на WPC продукт, е какъв е състава на суровината. Това е от първостепенно значение, защото говорим за покритие за открити пространства. То трябва да се справи с всички предизвикателства на околната среда, които в нашите географски ширини са много агресивни- замръзване, снеготопене, високи летни температури, обилни дъждове, продължително съхнене… Само най-висококачествените суровини биха могли да гарантират здравина и устойчивост на декинг от WPC (ВПЦ).

Оптималният избор на полимер, който за съжаление се използва от много малко производители на WPC е полипропиленът (РР), поради факта, че това е най-скъпия полимер. Притежава най-ниска водопоглъщаемост, най-висока устойчивост на напукване под влияние на околната среда и най-минимални линейни разширения. Не случайно, това е най- предпочитаната суровина в автомобилостроенето (основно при изработването на брони и други незащитени части на автомобила). В тази класация на полимерите,полипропиленът бива следван от полиетиленът (РЕ), който има сходни на полипропилена характеристики и съответно по-ниска цена. По-надолу в таблицата са другите видове пластмаси- поливенилхлорид (PVC), смоли и други полимери. Една голяма част от производителите на WPC decking (ВПЦ ДЕКИНГ) залагат на HDPE-пресован полиетилен, който въпреки масовото си приложение, не е най-доброто решение, когато говорим за декинг и декинг системи (изкуствен декинг, изкуствено дърво, устойчив декинг, декинг без поддръжка).

Дървесни частици– Това е вторият по-важност компонет в композита (ВПЦ, WPC декинг). Не е без значение вида на дървесните частици. Съществуват специфични дървесни, които са за предпочитане пред нискокачествените дървесни влакна. Обикновено те са с ниска остатъчна влажност, която не позволява набъбването им, а оттам и липсата на деформации. Важно е също така, дървесните частици да бъдат малки и с еднаква големина, като гаранция за качествотото на композита (декинг състав).

Цветни пигменти– те осигуряват дълготраен, равномерен и непроменлив цвят на WPC ВПЦ продуктите. Това е най-скъпия елемент в състава на основната суровина и е основната причина за по-високата цена на WPC продуктите. Във формулите на най-уважаваните производители на дървесно-полимерни композити, са заложени 7-9% цветни пигменти. Ако тяхната стойност е по-ниска от 5%, е редно да поставите под въпрос дълготрайния цвят на крайния продукт.

Анти UV агенти (стабилизатори)– осигряват защита на декинг покритието от вредното UV лъчение. При естествените дървесини тази защита се осъществява от маслата, с които се обработва повърхността два пъти годишно)

От основно значение за естествената дървесина е нейната плътност, устойчивост на деформации и разбира се произход.

Най-разпространените видове декинг от естествена дървесина (лиственица, бор, масарандуба), са с по-ниска цена от тези на „изкуствения” декинг, впц декинг, но има и такива, които са по-скъпи. Това са основно ценни, екзотични дървсни видове от по- голяма твърдост- махагон, ипе, кумару и др.

Търсене като: впц декинг, wpc декинг, изкуствен декинг, изкуствен под, изкуствени дъски, wpc дъски, под за тераси, настилка за тераси, покритие за тераси

© 2010 - 2015 wpc.bg